2014. június 18., szerda

Cserépkályha - Mikor kezdjünk neki?

A cserépkályha kivitelezése időigényes feladat. Az ember a nyári hőség ideje alatt nem gondol a téli hidegre, pedig a cserépkályha építésének ez a legjobb időszaka. A gondolat megszületésétől a kész kályháig több hónap telik el, így hogy a fűtésszezon kezdetére kényelmesen kész legyen a cserépkályhánk, a kályhacsempe kiválasztására már nyáron gondolnunk kell.
Cserépkályha ragasztóanyagok

 Az első lépések során ki kell választanunk a cserépkályha helyét, azután a lehetőségek figyelembevételével a cserépkályha típusával kell foglalkoznunk. Ehhez már érdemes kikérnünk szakember véleményét is. A kályhacsempe vásárlása során, gyakran megfelelő kályhás szakembereket is tudnak ajánlani az üzletben.

A cserépkályha helyének és típusának kiválasztása után a legizgalmasabb rész következhet, a kályhacsempék megrendelése. Bár a csempe nem befolyásolja a cserépkályha működését, mégis érdemes nagy gondot fordítani rá, mivel ezt fogjuk látni minden nap, hosszú éveken keresztül. A cserépkályha gyártók általában néhány hetes megrendelési idővel szállítják a csempét, így legalább egy hónapot erre is várnunk kel.

Samottlapok a cserépkályhához
A kályhacsempék formájának és díszítésének kiválasztása után a csempék színének kiválasztása következik. Érdemes mintadarabot kérni a bemutatóteremben és otthon összevetni a berendezés és a szobák stílusával. Gyakori hogy a prospektusokban szereplő szín nem pontosan fedi a csempék valódi színét, ráadásul fényes és matt kivitelben is készülnek kályhacsempék. Több gyártó egyedi mintájú csempék elkészítését is vállalja, így családi címer, vagy a hobbi ábrázolása is lehetséges.

Miután megvásároltuk a kályhaépítéshez szükséges anyagokat, kezdődhet a kályha felépítése. A kályha elkészítésének ideje annak bonyolultságától függ, körülbelül egy héttel számolhatunk, ám ez után még nem gyújthatunk be.
Füstcsövek
Mivel a kötőanyagok vizes-bázisúak, így a kész cserépkályhák előtt még többhetes száradási idő áll, mielőtt használatba vehetnénk. Ha a nyár második felére elkészül a cserépkályha, bőven van idő annak természetes úton történő kiszáradására, csupán avval hogy nyitva tartjuk a tűztér ajtaját. Ha későn lett kész a kályha, szárító fűtést kell csinálni, ami a cserépkályha építés legkritikusabb része. Érdemes ezt elkerülni avval, hogy időben elkezdjük a cserépkályha tervezését és a kályhacsempék megrendelését.

Legtöbb ember ősszel kezd neki a cserépkályhája kivitelezésének, a kályhaépítő szakemberek és kályhacsempe gyártók a szeptemberi - októberi időszakban rendkívül túlterheltek. Ez nem csak esetleges csúszást jelenthet a határidőkben, hanem az árak is megnőhetnek.

Ezért kezdje el még nyáron a cserépkályhája tervezését!


Cserépkályha színminták a Szentesi Cserépkályha bemutatóteremben