2014. május 21., szerda

Cserépkályha Stílusok - Népi Cserépkályhák


A hagyományos magyar cserépkályhák a környező országok cserépkályháihoz hasonlítanak. Elterjedésük nyugati határa a német-nyelvterületével azonos, keleten pedig a Kárpátok vonulatai határolják.

A hazai népi cserépkályhák sajátossága a tagolt, karcsú kályhaforma mellett a kályha tetejének pártás díszítése és a magyar népművészet elemei használó kályhacsempék.
Magyarország északi részén a cserépkályhák a Szlovákiában jellemző stílusban készültek, a dunántúli kályhák a hagyományos német mintát követték, bár jellemzően karcsúbbak azoknál. A magyarországi népi cserépkályhák sajátosságához tartozik még hogy általában többféle csempéből építették őket.

A hagyományos népi cserépkályhák nem mindenben felelnek meg a mai követelményeknek, régebben jellemzően kisebb szobákat fűtöttek velük mint a mostani helyiségek. Ezt nem ellensúlyozza az sem ha modern belsővel és korszerűen épített füstjáratokkal alakítják ki a kályhát. Jellemzően meg kell növelni a cserépkályha méretét, ami az eredeti stílus megváltozásával is járhat.
Nagyon fontos hogy népies stílusú cserépkályha építése esetén is a korszerű alapanyagokat és a mai technológiát használja a kályhaépítő mester.

Kályhacsempe készítés kézi munkával