2014. június 16., hétfő

Cserépkályha - Néhány klasszikus hibalehetőség

A cserépkályhák alapvetően egyszerű tüzelést biztosítanak egy család számára, mégis van néhány újra és újra előforduló hiba, amit el szoktak követni a tervezés és kivitelezés során.

Nem megfelelő a kémény
Nem csak alak és méret, de anyag és belső kialakítás alapján is számtalan fajta kémény létezik. Bár a magyar kémények 90%-a alkalmas a szilárd tüzelésre, néha előfordul, hogy az eddigi fűtésrendszerhez készült kémény nem megfelelő. Mielőtt cserépkályhát építtetne, a biztonság kedvéért egy kéményseprővel ellenőriztesse, hogy az Ön kéménye megfelel-e a jelenlegi szabványoknak!
A nem megfelelő kémény ugyanis nem csak tűz- és balesetveszélyes, de egy ellenőrzés során a kéményseprő akár le is zárathatja a balesetveszélyes kéményt! Amennyiben az Ön kéménye gáztüzeléshez volt tervezve, akkor is van megoldás: átalakítással vagy átépítéssel a kéménye alkalmassá tehető a szilárd tüzelésre is. Még épülő otthonok esetében egyszerűbb a helyzet, hiszen az új kéményt a jelenlegi szabványoknak megfelelően építik fel.


Nem számolnak a kályha súlyával
A cserépkályha súlyos építmény, ezért az aljzatnak megfelelő teherbírással kell rendelkeznie. Ez az átlagos otthonok többségében nem jelent semmi problémát, a meglévő padló szinte mindig megfelel a célnak, azonban néhány esetben nem árt az óvatosság! Padlófűtéses lakások esetében a könnyebb szigetelés és a padló alatt futó csövek nem viselik túl jól a nagy terhelést, és előfordul, hogy megroppan az aljzat a kályha súlya alatt. Nem kell azonban ekkor sem lemondania a cserépkályháról, csupán meg kell erősíteni az aljzatot a készülő kályha alatt. Kérje egy szakember (épületgépész vagy kőműves) tanácsát, aki el tudja
mondani az Ön otthonában szóba jöhető megoldásokat!


Nincs levegő biztosítva az égéshez
Cserépkályha típusok
Az égéshez megfelelő mennyiségű friss levegőre (pontosabban oxigénre) van szükség, ennek hiányában nem fog megfelelően működni a kályha. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak a füst tudjon távozni a kéményen keresztül, de biztosítva legyen a tüzet tápláló levegő is. A kályha begyújtását mindig kis tűzzel kezdje,
és fokozatosan növelje a berakott fa mennyiségét és a tűz nagyságát.
Különösen fontos ez az első hűvösebb napokon történő begyújtásnál. Az Ön kályhájához való ideális tüzelési módot a kályhaépítőjének kell részletesen elmondania. Mivel a helyes tüzeléstől függ a cserépkályha élettartama, mindenképp tartsa be a kályhás erre vonatkozó javaslatait! Ha a kályha kevésbé melegít, kormol, füstöl, esetleg egyáltalán nem is ég, akkor valószínűleg szellőzéssel van gond, amit mielőbb meg kell
oldania!Nem ilyenre gondoltam!
Zöld kályhacsempe
Az előző hibákhoz képest semmiségnek tűnhet, pedig ez az egyik legsúlyosabb „gondatlanságból elkövetett” merénylet a kályhája és önmaga ellen: a rosszul megválasztott szín. A kályhacsempék színválasztéka ma már hatalmas, gyakorlatilag bármilyen színű és mintájú csempével boríthatja a kályháját. A bőség azonban sokszor megnehezíti a döntést, és az sem biztos, hogy a 3D-s látványterven vagy a katalógus lapjain olyan szépen mutató árnyalat az Ön otthonának színeivel is harmonizál majd. A cserépkályha nagyon hosszú ideig fogja díszíteni az otthonát, ezért gondosan válassza meg a külsejét! Nézze meg a bemutatóteremben a csempék valódi színét, és az Önnek legjobban tetsző 2-3 kályhacsempéből kérjen mintadarabot! Ezeket vigye haza, és nézze meg, hogy melyik illik az otthona színeihez, tárgyaihoz! Így ki tudja választani a tökéletes színárnyalatot, és a cserépkályha nem csak fűtőtest lesz majd, hanem a lakás dísze is.

Elhibázott méretek
Hogy pontosan mekkora kályhára van szükség az adott helyiségben, ahhoz sok dolgot érdemes figyelembe venni, de itt sem a nagyzolásnak, sem a garasoskodásnak nincs helye. Hiszen a túlságosan kicsi kályha nem ad elég meleget, a szükségesnél nagyobb pedig csak feleslegesen túlfűtené a lakást. Önnek nem kell bonyolult számításokat végeznie: egy kályhaépítő pontosan tisztában van vele, hogy az adott hely befűtéséhez milyen méretű kályhára van szükség, ezért érdemes hallgatni a szavára a kérdésben. Érdekességképpen elárulom, hogy durva számítás szerint minden befűtendő légköbméterre egy kályhacsempét számolunk, de ezt az adott helyiség egyedi tulajdonságai befolyásolják.

Rossz tüzelés
A cserépkályha nem tábortűz és nem kandalló - pont az a lényege, hogy takarékos fűtést tesz lehetővé. Minden cserépkályha más méretű, és más mennyiségű tüzelőanyagot igényel, aranyszabály viszont, hogy a tűzifa mindig legyen kellőképp száraz! Az Ön kályhájához is megvan az az optimális tűzifa mennyiség és tűzrakási gyakoriság, amellyel a leghatékonyabban működhet.
Ugyanígy oda kell figyelni az első tűzrakásra: a kályha ekkor még nincs „bejáratva”. Nagyon fontos, hogy az első begyújtást mindenképpen a kályhaépítő végezze, mert ez nagyobb odafigyelést igénylő művelet. Ezt legtöbben kérés nélkül, önként megteszik a munkafolyamat végén, de ha mégsem, kérje meg rá a kályhását! Ekkor ragadja meg az alkalmat, és faggassa ki a tüzelés menetéről is, így mindig kellemes, egyenletes meleget
teremthet az otthonában.


Cserépkályha a Szentesi Cserépkályha Kiállítóteremben

Spórolásból százezres kiadások
A cserépkályha nagyobb költségvetésű, de hosszú távú befektetés. Ezért érdemes jó minőségű anyagokból és hozzáértő szakemberrel felépíttetni. A legújabb hazai törvények szerint mindenki köteles beengedni az otthonába a kéményt ellenőrző kéményseprőt, aki nem megfelelő körülmények esetén lezárathatja a kéményt, és lehetetlenné teszi ezáltal a kályha használatát. Előzze meg a gondokat! A szabványok betartása mellett nem érdemes spórolni az alapanyagokon sem: válasszon jó minőségű, első osztályú kályhacsempét és építőanyagokat, így később nem kell anyaghibákból adódó javításokkal bajlódnia. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: csak a minőségi alapanyagokból, hozzáértő kezekkel felépített, szabványoknak megfelelő kályha fogja Önt sokáig szolgálni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A hozzászólásokhoz nincs szükség regisztrációra