2014. június 13., péntek

A cserépkályhák fűtése

A cserépkályhákat elsősorban fával fűtik, bár régebben használtak barnaszenet, lignitet, brikettet is a fűtéshez, de ezek napjainkra kimentek a divatból. A szénnel elérhető nagyobb fűtőérték csökkenti a cserépkályhák élettartamát, emellett a szén füstjének kellemetlen szaga is a fafűtés mellett dönt.

A jó minőségű tűzifa egyenletesen, lassan ég le.

A cserépkályhák esetében a száraz keményfával való fűtésnek nincs vetélytársa. A fa fajtája mellett döntő annak szárazsága is, mivel égéskor először a fa nedvessége távozik, így a száradás csökkenti a fa fűtőértékét. Ez magasabb nedvesség esetén akár jelentős fűtőérték csökkenést is jelenthet.
Az 50%-os nedvességtartalmú frissen kivágott fa fűtőértéke csupán fele egy 10%-os, alaposan kiszárított fáénak.
Ezért fontos hogy megfelelő mennyiségű fát tudjunk tárolni, ami ideális esetben két évnyi fa raktározását jelenti. A frissen vágott fa 50-60%-os nedvessége néhány hónap alatt 30-40%-ra csökken, további tárolással ez 15%-ra csökken, ami már alkalmas a cserépkályhában való tüzelésre. A legjobb tárolóhely a tűzifa számára a levegőjárta tároló, amely véd a csapadéktól. A tűzifát teljesen lefóliázni nem szabad, mert ebben az esetben bepárásodik a fa.

A fűtőérték változása a nedvesség függvényében, lucfenyő és bükk esetében

Nedvességtartalom

0
15.
20
30
50


Fűtő érték kWh
Luc 

kg
5.20
4.32
4.02
3.44
2.26
Bükk 

kg
5.00
4.15
3.86
3.30
2.16



A másik fontos tényező a tűzifa minősége, fűtés céljára a legjobb a bükk, akác, cser, kőris, gyertyán tűzifa. Ezeket nagy mennyiségben is beszerezhetjük legtöbb tüzéptelepen. A puhafák és gyümölcsfák legtöbbje önmagában nem ajánlott fűtésre, fűtőértékük alacsony, gyorsan ellobbannak. Valamennyi gyújtósra mégis szükségünk lesz, erre megfelelő az alacsonyabb fűtőértékű, alacsonyabb gyulladáspontú fafajta is. Begyújtás céljára legjobb a magas gyantatartalmú, ezért könnyen gyulladó fenyőfa.

A fent említett fák többségének fűtőértéke 4,0 - 4,5 kw.h/kg között mozog, jelentős eltérés nincs köztük, a legfontosabb hogy minél szárazabb fát használjunk a cserépkályhánk fűtéséhez.

Néhány érdekes további adat hogy melyik faféle hogyan ég:

Nyár: Kevés hőt ad le, de egyenletesen szépen ég.
Akácfa: Jól ég, magas a fűtőértéke, Magyarországon sokan használják. Néha füstöl és csípős a füstje.
Berkenye: Jól ég, alkalmas cserépkályhába is.
Éger: Jó minőségű tűzifa, fűtőértéke 4,1 kw.h/kg, jó alaposan ki kell szárítani mert nehezen szárad.
Alma: Lassan és folyamatosan ég ha száraz, nedvesen nagyon rossz tüzelőanyag. Jó az illata, kandallóba szokták használni.
Kőrisfa: A legjobban égő fa, egyenletes a lángja és hője. Frissen is el lehet tüzelni, mert így is alacsony a nedvességtartalma, szárítva persze még jobb.
Bükk: A legjobb tűzifák közé tartozik, alaposan ki kell szárítani. Egyenletesen, lassan ég.
Nyírfa: Jó a tüze, egyenletes fénylő lánggal ég. Jó az illata, érdemes más, lassabban égő fával keverni.
Cédrus: Alaposan kiszárítva jó tüzet ad, kicsi a lángja, de sok hőt ad le. Jó az illata is.
Cseresznye: Lassan és jól ég, sok meleget ad le, más gyümölcsfákhoz képest nem pattog.
Gesztenye: Közepes fa, kis fűtőértékkel, és nem is ég túl jól.
Ciprus-fa: Jól ég, de gyorsan. Fűtőértéke jó, ha száraz a fa, de rettentően pattog és szikrázik.
Douglas fenyő: Rossz minőségű fa, alacsony fűtőértékkel.
Bodza: Közepes minőségű, hátránya hogy nagyon füstöl, gyorsan leég.
Szilfa: Jó, de nagyon alaposan ki kell szárítani, az egyik legmagasabb nedvességtartalmú fa.
Mogyoró: Jól ég, de gyorsan. Jó tüzelésre, de mégjobb szerszámnyélnek, bútornak, nem szokták tüzelésre használni.
Tölgy: Szárazon kiváló, nagy fűtőértékű fa, legjobb ha két évig száradni hagyjuk.
Körte: Közepes minőségű tűzifa, egyenletesen ég, jó illata van.
Borovi fenyő: Jó minőségű magas gyantatartalmú fa, hátránya hogy nagyon pattog és szikrázik.
Szilva: Közepes minőségű fa, de egyenletesen, szépen ég, jó az illata is.
Lucfenyő: Jó tűzifa, de gyorsan leég, szikrázhat is.
Dió: Jó minőségű fa, magas fűtőértékkel, illatos füsttel ég.
Fűzfa: Közepes minőségű fa, nagyon ki kell szárítani. Szikrázhat is égés közben. A kérgének viszont magas a fűtőértéke.
Tiszafa: A legjobb tűzifák közé tartozik, jó illatú, magas a fűtőértéke, egyenletesen ég le.
Magyal: Jó tűzifa, nedvesen is el lehet tüzelni, természetesen szárazon még jobb.
Gyertyán: Jó tűzifa, egyenletesen ég le.
Vadgesztenye: Jó minőségű fa, de nagyon pattog és szikrázik. Veszélyes is lehet.
Aranyeső: Olajos lánggal ég, füstöl is, nem alkalmas tüzelésre.
Vörösfenyő: Jó hőt ad le, de nagyon kormol.
Juhar: Jó minőségű fa, egyenletesen ég, cserépkályhába tökéletes.

Cserépkályha tűzifa tárolóval (A Szentesi Cserépkályha terméke)

Praktikus ha a cserépkályha mellé tűzifa tárolót is kialakítunk, ahol körülbelül egy hétre való tüzelőanyagot tudunk tárolni. Nem kell minden nap kimenni fáért és a fa tovább száradhat bent, miközben eléri a szobahőmérsékletet. A megfelelően kialakított tároló dekoratív is, behozza a lakásunkba a természet illatait és látványát.

4 megjegyzés:

  1. Több éve akác fával tüzelek..elégedett vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "behozza a lakásunkba a természet illatait és látványát." Meg a bogarakat, a pókokat és a hangyákat....

      Törlés
    2. Háááát bogarak... mintha csak a feleségemet hallanám :)
      Ha bejönek, majd kimennek, hozzá tartozik az élethez.

      Törlés

A hozzászólásokhoz nincs szükség regisztrációra