2014. július 11., péntek

Cserépkályhák tisztítása és karbantartása


A kész cserépkályha nem igényel bonyolult karbantartási műveleteket. Ha betartja az Ön kályhájának tüzelésére vonatkozó tanácsokat, megfelelő mennyiségű és minőségű fát használ, helyes időközönként, a kályhájának hibátlanul kell működnie. 
Mint minden dolog körülöttünk azonban ez is igényel minimális tisztítást, karbantartást, kívül-belül. 



Bár a csempe mázát nem károsítja a víz és tisztítószer sem, lehetőleg ne használjon semmilyen mosószert a takarításakor! A folyamatos hőhatás miatt ugyanis minden kályhacsempén egészen apró, csupán nagyon közelről látható hajszálrepedések keletkeznek. Ez természetes dolog, a legjobb minőségű csempékkel is így van! Nedves tisztítással azonban a kályhára rakódott port bemossa a hajszálrepedésekbe, és az ott kialakuló szürke piszok - különösen a világos színű kályhák esetében, csúnyán kiemelheti a repedéseket. 

Ezért a csempék takarításakor egyszerűen víz használata nélkül, száraz, puha ronggyal törölje le a rárakódott port a kályhacsempékről. A makacsabb szennyeződéseket tiszta, alkoholos törlőkendővel próbálja eltávolítani, semmiképpen sem használjunk súrolószert vagy olajos anyagokat. 

A belső tisztítást kályhaépítővel végeztesse 2-3 évente: az egyszerű művelet során az erre a célra kialakított zárható nyíláson keresztül a kályhás eltávolítja az esetlegesen felgyülemlett kormot, amely benn összegyűlve csökkentheti a teljesítményt. Az így karban tartott kályhák folyamatosan kiváló hatásfokkal, hibátlanul működnek akár évtizedekig is.

A nedves vagy gyantás fával való tüzelés fokozott koromlerakódással járhat, így a belső tisztításra esetleg gyakrabban lesz szükség.
Létezik kémiai úton történő belső tisztítás is, ez különböző vegyi anyagokkal átitatott fa elégetését jelenti, ezt is csak szakember felügyeletével végezzük.

1 megjegyzés:

  1. Szeretném a cserépkályhámat belsőleg ki tisztatni.ehez kérek segítséget.

    VálaszTörlés

A hozzászólásokhoz nincs szükség regisztrációra